Worki do sous vide jako potrzebny element w kuchni

Metoda sous vide, to gotowanie w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Sposób ten zyskał dużą popularność w restauracjach. Sprawdza się również w domowych kuchniach. Worki do sous vide pomagają uzyskać soczyste dania. Mięsa i warzywa zachowują naturalny smak i wartości odżywcze. Nie mają bowiem bezpośredniego kontaktu z wodą. Worki sous vide pełnią rolę opakowania. Zapewniają również szczelność podczas gotowania. Bez odpowiednich opakowań, wolne gotowanie będzie niemożliwe.

Dlaczego worki do sous vide są tak ważne?

Opakowania próżniowe do sous vide są podstawą całego procesu gotowania. Dzięki nim żywność jest hermetycznie zamknięta. Zapobiega to utracie aromatu i składników odżywczych dań. Bez odpowiednich worków nie byłoby możliwe osiągnięcie równomiernej obróbki cieplnej. Jest to bowiem jeden z głównych atutów sous vide. Szczelne zamknięcie gwarantuje także brak kontaktu z wodą. Przez to potrawy zachowują swoją naturalną strukturę.

Worki do sous vide w domowej kuchni

Dla domowych kucharzy wolne gotowanie może początkowo stanowić problem. Wybór odpowiednich worków może bowiem nieco przytłoczyć. Najpopularniejsze są jednorazowe worki do pakowania próżniowego z odpowiednich tworzyw sztucznych. Takie opakowania są kompatybilne z większością urządzeń do pakowania próżniowego. Trzeba jednak zadbać, by worek próżniowy powstał z materiałów bezpiecznych dla zdrowia. Nie może to być więc przypadkowa torebka.

Dla osób gotujących sporadycznie, rozwiązaniem mogą być worki z zamknięciem strunowym. Nie wymagają one bowiem specjalnego sprzętu do próżniowego zamykania. Jest to jednak rozwiązanie, które nie spełni wymogów bardziej doświadczonych kucharzy.

Profesjonalne worki do restauracji

W środowisku restauracyjnym sous vide stosuje się na znacznie większą skalę. Dlatego wymagania dotyczące worków są znacznie wyższe. Odpowiedniej jakości worki do zgrzewania próżniowego muszą być odporne na długotrwałe gotowanie. Bezpieczeństwo i jakość przygotowywanych potraw jest bowiem priorytetem. Wiele restauracji korzysta z worków wielowarstwowych. Gwarantują one bowiem maksymalną wytrzymałość i szczelność.

Profesjonalne kuchnie często wybierają worki rolkowe. Kucharze mogą je bowiem dowolnie przycinać na pożądaną długość. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie. Takie worki do próżniowego pakowania żywności powalają na gotowanie większych porcji. Sprawdzą się też przy niestandardowych produktach. Pomieszczą długie filety rybne czy duże kawałki mięsa.