opakowania próżmiowe

Spożywcze opakowania próżniowe

Branża spożywcza nie stoi w miejscu. Nieustannie pojawiają się nowe rozwiązania oferujące odbiorcom nową jakość żywności. W tym aspekcie dużą rolę odgrywają opakowania próżniowe. Świeże i szybko psujące się produkty należy bowiem odpowiednio zabezpieczyć. Opakowania vacum zrewolucjonizowały sposób przechowywania żywności. Dzięki nim konsumenci mogą otrzymywać produkty świeże. Istotniejsze jest jednak, że są one bezpieczne dla zdrowia.

Opakowania do pakowania próżniowego pozwalają na usuniecie powietrza z opakowania przed jego zamknięciem. Ta technika przedłuża istotnie trwałość produktów spożywczych. Eliminuje bowiem tlen. Jest to główny czynnik przyspieszający procesy psucia się żywności. W sklepach można kupić wiele produktów zamkniętych w owe worki. Są to między innymi worki do mięsa i serów. Coraz powszechniejsze są także obrane warzywa i owoce

Zalety próżniowego pakowania żywności

Świeże produkty nie mogą być przechowywane długo. Część się po prostu zepsuje i nie będzie dobra do spożycia. W skrajnych przypadkach rozwiną się drobnoustroje groźne dla zdrowia, a a nawet życia. Zapobiegają temu próżniowe worki, wydłużające daty przydatności do spożycia żywności. Dzięki temu sprzedawcy mogą zmniejszyć ilość marnowanej żywności. To zjawisko korzystne ekonomicznie. Pozytywnie oddziałuje też na środowisko. Ogranicza się bowiem ilość odpadów organicznych. Pakowanie próżniowe niesie też korzyść dla konsumentów. Mogą oni bowiem przechowywać kupione produkty przez dłuższy czas. To przekłada się na rzadsze wizyty w sklepach.

Worki próżniowe oddziałują też bezpośrednio na jakość żywności. Usunięcie powietrza zatrzymuje proces utleniania. Jest to szczególnie ważne zjawisko w przypadku tłustych produktów. Z nieograniczonym dostępem powietrza mogą one bowiem łatwo jełczeć. Ponadto, próżniowe opakowania chronią żywność przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi.

Pakowanie próżniowe w domowej kuchni

Nie tylko w sklepie można znaleźć opakowania vacuum. Domowe zgrzewarki próżniowe są powszechnie dostępne. Wystarczy dokupić woreczki do pakowania próżniowego żywności, by móc pakować bez dostępu powietrza. Sprawdzą się do przechowywania mięsa bądź warzyw. Możliwe jest nawet pakowanie próżniowe zupy. To świetny sposób na ograniczenie marnowania żywności w gospodarstwach domowych. Resztki z obiadu z powodzeniem można bowiem wykorzystać w kolejnych dniach.

Innym zastosowaniem worków próżniowych może być gotowanie metodą sous vide. Konieczne będą oczywiście worki do sous vide oraz cyrkulator. Ten sposób przygotowywania posiłków ma ogromną rzeszę zwolenników.